خلاصه طرح
 
موضوع طرح : تولید و بسته بندی ماست پاستوریزه
 
ظرفیت : 800 تن در سال
 
محل اجرای طرح : قابل اجرا در سراسر کشور
 
سرمایه گذاری کل: 11/1379 میلیون ریال
 
سهم آورده متقاضی: 11/139 میلیون ریال
 
سهم تسهیلات: 1240 میلیون ریال
 
دوره بازگشت سرمایه: 16 ماه
 
   مقدمه :
 
        جمعیت جهان که در آغاز قرن پیش حدود دو میلیارد نفر تخمین زده میشد به بیش از شش میلیارد نفر در آغاز سده جدید افزایش یافته و پیش بینی میشود که تا سال 2020 این رقم از مرز هشت میلیارد نفر عبور کند، یعنی در طول فقط دو دهه ، جمعیتی بالغ بر کل جمعیت جهان در آغاز قرن بیستم به جمع نفوس جهان افزوده خواهد شد.
     نیاز روزافزون این جمعیت رو به رشد به مواد غذایی ، رشدی جهشی را در صنایع غذایی تمام ملل ایجاب مینماید. شیر، یکی از مهم ترین مواد خوراکی مورد استفاده بشر است. شیر با دارا بودن مقدار زیادی پروتئین ، ویتامین ، کلسیم ، سایر مواد معدنی و نیز حدود750 کیلوکالری انرژی در هر لیتر میتواند سهم عمده ای در سلامت و سبد غذایی افراد جامعه داشته باشد.
    در این میان ، نکته قابل تامل ، استفاده از روش هایی برای حفظ بهداشت و سلامت شیر از محل تولید تا مصرف نهایی آن است به طوریکه ضمن جلوگیری از فساد شیر ، از سرایت احتمالی بیماری های مشترک انسان و دام نیز به مصرف کننده پیشگیری شود. یکی از کهن ترین این روش ها تهیه ماست از شیر است. تولید و استفاده از ماست اولین بار در مناطقی از آسیای میانه و سپس اروپای شرقی و مرکزی آغاز گردید و امروزه به واسطه سهولت تولید و نگهداری ، به یکی از مهم ترین فراورده های لبنی مبدل گشته است.
    مراحل تولید ماست به ترتیب عبارتند از: تصفیه شیر خام، استاندارد سازی چربی، افزایش مواد جامد، گرم کردن اولیه، هموژن سازی، انجام عملیات حرارتی در دمای 90 درجه سانتیگراد، سردکردن تا 43 درجه سانتیگراد ، اضافه کردن مایه و مواد افزودنی، پرکردن، آنلوباسیون، سردکردن و انبار کردن است.
    هدف ارائه کنندگان این طرح  خرید و تبدیل شیر خام به ماست پاستوریزه است که علاوه بر اینکه نقش بسزایی در حفظ سلامت شیر تولیدی واحدهای دامداری دارد، دارای توجیه اقتصادی مناسبی نیز میباشد و همچنین زمینه اشتغال نیروهای ماهر و نیمه ماهر را فراهم میآورد. ضمن اینکه این طرح دارای این قابلیت میباشد که در قالب تعاونی های بانوان به مرحله اجرا درآید.
 
   توجیه اقتصادی طرح :
 
   الف – سرمایه گذاری ثابت :
 
 
   الف – 1 ) زمین
 
	
		
			| متراژ ( متر مربع ) | هزینه واحد ( هزارریال ) | هزینه کل ( میلیون ریال ) | 
		
			| 1500 | 30 | 45 | 
	
 
   الف – 2 ) محوطه سازی :
 
	
		
			| ردیف | شرح | مقدار | هزینه واحد ( هزارریال) | هزینه کل (میلیون ریال ) | 
		
			| 1 | تسطیح و خاکبرداری | 1500مترمربع | 5 | 7-May | 
		
			| 2 | دیوارکشی | 400مترمربع | 6 | 2-Apr | 
		
			| 3 | خیابان کشی | 200مترمربع | 10 | 2 | 
		
			|  | پارکینگ و فضای سبز | 400مترمربع | 20 | 8 | 
		
			| جمع | 19-Sep | 
	
 
  الف – 3 ) ساختمانها:
 
	
		
			| ردیف | شرح | زیربنا(m2) | هزینه واحد ( هزارریال) | هزینه کل (میلیون ریال ) | 
		
			| 1 | سردخانه مواداولیهومحصول | 100 | 550 | 50 | 
		
			| 2 | سالن تولید | 360 | 450 | 162 | 
		
			| 3 | اداری و سرویس | 60 | 400 | 24 | 
		
			| 4 | نگهبانی و تاسیسات | 40 | 400 | 16 | 
		
			| جمع | 252 |