پایان نامه عوامل موثر بر مهاجرت های روستایی در بخش میان ولایت تایباد

تعداد صفحات: 238 فرمت فایل: excel - powerpoint - word کد فایل: 10004045
سال: 1386 مقطع: کارشناسی ارشد دسته بندی: پایان نامه جغرافیا و برنامه ریزی شهری
قیمت قدیم:۳۰,۴۰۰ تومان
قیمت: ۲۸,۳۰۰ تومان
دانلود مقاله
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه پایان نامه عوامل موثر بر مهاجرت های روستایی در بخش میان ولایت تایباد

    پایان نامه کارشناسی ارشد

    رشته جغرافیا – برنامه ریزی روستایی

    به نام خدا ، به نام خدایی که انسان را آفرید ، انسانی که روستا را بوجود آورد ، روستایی که شهر را پدید آورد ، و شهری که از روستا ((مادر خود)) غافل ماند.

    موضوع این تحقیق((عوامل موثر بر مهاجرت های روستایی در بخش میان ولایت تایباد)) می باشد.

    این بخش یکی از بخشهای شهرستان تایباد در استان خراسان رضوی قرار گرفته است.

    عوامل موثر در مهاجرت روستائیان این بخش ،بیکاری، کمبود درآمد و اشتغال برای جذب نیروی کار موجود است.

    علاوه بر آن عواملی دیگر نظیر خشکسالی و کمبود منابع آبی و نیز کاهش بسیار شدید این منابع طی سالهای اخیر درآمد کشاورزان را با نوسانات زیادی روبرو گردانیده که بدون تردیداین نوسانات در روند مهاجرت روستا – شهری تاثیر قابل توجهی را بر جای خواهد گذاشت .

    علاوه بر موارد فوق نا امنیهایی که در یک دهه گذشته در منطقه مورد مطالعه بوجود آمد روند مهاجرتهای روستایی را دراین منطقه تسریع کرد و به اجبار بسیاری از روستائیان به شهرها مهاجرت کردند و با زرق وبرق زندگی شهری آشنا شدند که بسیاری از آنها دیگر تمایل بازگشت به روستا را ندارند.

    ولی امروزه با برقراری امنیتی که در منطقه حاکم شده است و در صورت وجود برنامه ریزی صحیح واستفاده بهینه از منابع آب موجود با استفاده از روشهای جدید آبیاری و تقویت بخش صنعت و دامداری از طریق اعطای تسهیلات و خدمات مناسب و به موقع و با نظارت صحیح می توان اقتصاد منطقه را متحول کرد و از روند مهاجرتهای روستایی در این بخش کاست .

    نگارنده نیز تلاش نموده است با انتخاب موضوع عوامل موثر بر مهاجرتهای روستایی، گامی هر چند کوچک در شناخت مسائل و مشکلات روستایی و ارائه راه حلهای مناسب بر دارد.

     

     

    مقدمه:

       در حال حاضر مهاجرت از روستا به شهر هم در کشورهای صنعتی و هم در کشورهای در حال توسعه یکی از پدیده های مهم محسوب می شود ولی آهنگ آن در کشورهای در حال توسعه بسیار سریعتر از کشورهای صنعتی است، زیرا در واقع این حرکت در کشورهای صنعتی بتدریج از قرن هفدهم آغاز شده است، حال آنکه در غالب کشورهای در حال توسعه بر اثر اجرای برنامه هایی که بمنظور نوسازی آغاز شده است، مهاجرت از روستاها به شهرها مراحل آغازین خود را می پیماید1 .

       مهاجرت باعث کاهش تعدادساکنین منطقه مهاجرت فرست می شود که این کاهش تنها مبنای کاهش نفرات نیست، بلکه با تغییر روابط کمی در میان گروههای مختلف، از یک طرف ساخت اجتماعی ده و از طرف دیگر موازنه و نسبت گروههای سنی و جنسی دگرگون میشود جوانان همیشه اولین گروههایی هستند که ده را ترک میکنند این امر موجب پیری جمعیت روستایی میشود و آثار آن بر هرم سنی بصورت بارزی نمودار میشود2.

         این پایان نامه از شش فصل تشکیل شده است که در فصل اول کلیات موضوع بیان میشود، در فصل دوم مباحث نظری مهاجرت و تاریخچه مهاجرت و نظریات مهاجرت و علل و ویژگیهای مهاجرت و انواع آن مورد بحث قرار  می گیرد.

        در فصل سوم به ویژگیهای طبیعی پرداخته و موقعیت بخش مورد مطالعه، وضعیت توپوگرافی و ژئومورفولوژی و اقلیمی منطقه مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد .

        در فصل چهار ویژگیهای جمعیتی و ابعاد آن مورد توجه قرار میگیرد. در فصل پنجم به ویژگیهای اقتصادی منطقه ،کشاورزی، نظامهای بهره برداری ، ساختار کشاورزی توجه میشود.

         در بخش ششم به تجزیه و تحلیل داده ها و ارائه فرضیه ها و رهیافت ها و راهبرد هایی که در جهت ساماندهی و کنترل روند مهاجرت در منطقه می تواند موثر واقع شود اشاره میشود.

     

    چکیده    

      باتوجه به مهاجر فرستی شدید روستایی درشهرستان تایباد ، نگارنده تصمیم گرفت به دلیل اهمیت این موضوع ، مسأله مهاجر فرستی رادر این شهرستان مورد مطالعه قراردهد . جمعیت روستایی شهرستان تایباد طی سال های85 – 1365 معادل 97/1% رشد منفی داشته است . به دلیل گستردگی منطقه ، بخش میان ولایت به عنوان محدوده مورد مطالعه انتخاب گردید .

           روش تحقیق دراین مطالعه روش توصیفی – تحلیلی بوده است وجمع آوری داده های تحقیق نیز باروش اسنادی وپیمایشی صورت گرفته است . نتایج مطالعات میدانی که درروستاهای نمونه صورت گرفته است ازطریق نرم افزار  SPSS   تحلیل وارائه گردیده است .

           نتایج مطالعات مزبور حاکی ازآن است که بخش میان ولایت طی سال های  85 – 1365 معادل  3/1 درصد رشد منفی داشته است . مطالعات میدانی ازطریق انتخاب روستاهای نمونه ، حاکی از آن بوده است که خشکسالی ، کمبود درآمد واشتغال ووجود ناامنی درمقاطع خاص زمانی ، مهمترین علل مهاجرت روستائیان بوده است . 6/39 % از مهاجران به شهر تایباد وشهر مشهد وسایر نقاط مهاجرت نموده اند . صرف نظر از مسأله ناامنی وگروگانگیری که درحال حاضر برطرف گردیده است ، برای مقابله باعوامل مهاجرت توسط نگارنده رهنمودهایی ارائه شده است که می تواند آهنگ مهاجرت های روستایی درمحدوده مورد مطالعه راکند نماید . 

     

    بیان مسئله :

    با وجود مطالعات علمی انجام گرفته هنوز به طور یقین نمیتوان اطلاعات دقیقی از تشکیل اولین دهات ایران و موضوع مشخص آنها به دست آورد . بنابراین نمی توان با استناد به شواهد تاریخی، جایگاه دقیق دهات اولیه ایران را معین کرد ، اما حداقل می توان از شکل اولین دهکده های ایران ، دریافت که قدمت آنها به 9000 تا 10000 سال قبل از میلاد مسیح برمیگردد1 بنابراین کشور ایران رامی توان یک کشور قدیمی از لحاظ گسترش روستاها دانست ، تا سالهای قبل از انقلاب اسلامی بیشتر جمعیت ایران را جمعیت روستایی تشکیل می داد ، اما بعد از انقلاب  اسلامی به علت اهمیت ویژه ای که به نقاط روستایی داده شد و تعدادی از آنها به نقاط شهری تبدیل شدند ، اگر چه تعداد جمعیت روستایی طی دهه های گذشته رو به افزایش بوده است . بطوریکه جمعیت روستایی از 13 میلیون نفر در سال 1355 به حدود 15 میلیون نفر در سال 1345 و 5/17 میلیون نفر در سال 1355 و 22 میلیون نفر در سال 1365 و بالاخره به 23 میلیون نفر در سال 1375 رسیده است ، پیش بینی می شود . طی دهه های آینده به سیر صعودی خود ادامه دهه و در دو دهه دیگر یعنی در سال 1390 به 45 میلیون نفر برسد 2« باوجود کاهش 30 درصدی نسبت جمعیت روستایی به شهری طی دوره های سرشماری 1335 تا 1375 حدود 10 میلیون نفر به جمعیت روستایی افزوده شده است که نشان می دهد ، حتی به لحظ جمعیتی نیز اهمیت و جایگاه روستا و جامعه روستایی بالا رفته است .» 3

    نه تنها از نظر سهم و وزن جمعیتی بلکه از نظر اقتصادی نیز جامعه روستایی اهمیت بسیاری دارد .4

     

    مطالب فوق ابعاد مساله و اهمیت و جایگاه خاص روستا و زندگی روستایی را روشن می سازد و آشکار می سازد که «بدون توسعه کشاورزی ، رشد صنعتی یا موفق نخواهد شد و یا اگر موفق شود ، چنان عدم تعادلهای داخلی در اقتصاد ایجاد خواهد کردکه مشکلات فقر گسترده ، نا برابری و بیکاری قطعی خواهد شد . 1»

    با توجه به بیان مساله و شناخت از بخش میان ولایت شهرستان تایباد موضوع پایان نامه « عوامل موثر بر مهاجرت های روستایی در بخش میان ولایت تایباد » انتخاب گردید ، تا با استفاده از منابع بالقوه ، بهره گیری از تحقیقات روستایی ، چگونگی مهاجرتهای روستایی و علل آن را بررسی نماییم .

     

    2-1- ادبیات مربوطه

    « در غالب موارد و مسائل تا به امروز مطالعاتی انجام گرفته است در مطالعه هر شکل اجتماعی و هر نوع تحقیق ، محقق باید سعی نماید به مطالعاتی که قبلا در زمینه همان مسئله به انجام رسیده است ، دست یابد این بررسی مقدماتی ، محقق را از بسیاری از مخاطرات و مشکلات بعدی مصون خواهد داشت و نیز به او کمک خواهد کرد بهترین طرح و سهل ترین روش تحقیق را برای مسئله مورد مطالعه اش انتخاب نماید .» 2

    از آنجا که یک تحقیق ثمر بخش بر دانش گذشته استوار است ، این مرحله کمک می کند تا از تکرار آنچه که قبلا انجام شده است ، جلوگیری گردد .همچنین ذکر مطالعاتی که با تحقیق مورد نظر هماهنگی اساسی دارند و آنهایی که نتایج مغایری با آن دارند سبب می شود که دانش و اطلاعات موجود در زمینه مربوطه به مساله تحقیق آگاه شود . در این مقطع می بایست بیشتر به تحقیقات و منابعی اشاره شود که حتی الامکان با موضع تحقیق ارتباط مستقیم داشته ، با مهارت اجرا شده و به روشنی گزارش شده باشد .1

    در مورد مهاجرت و اثرات و عواقب آن تالیف زیادی صورت گرفته و مقالات زیادی نیز نوشته شده است . که به اختصار به برخی از آنها اشاره می شود :

    دکتر یدا... فرید در کتاب جغرافیا و شهرنشینی در فصل دهم به بررسی عوامل رشد شهرها پرداخته و علاوه بر عوامل اقتصادی و اجتماعی عامل دیگری که سبب مهاجرت در کشورهای در حال رشد شده است را ملاحظات سیاستهای استعماری در آن کشورهامی داند که در تداوم روابط تولیدی نامنظم جامعه اثر می گذارد و حرکتهای موجی شکل روستائیان را به سوی شهر های بیمارگونه این کشورها شدت می دهد 2 .

    ژان پیته در کتاب خود تحت عنوان مهاجرت روستائیان به تاریخچه مهاجرت در جهان اشاره می نماید . در مباحث بخش دوم که مهاجرت در جهان بررسی گردیده ، ویژگی مهاجرت روستایی در فرانسه ، مهاجرت برون کوچی در اروپا و در کشور های آمریکای شمالی ، مهاجرت در کشور های جهان سوم و نهایتا آینده مهاجرت روستایی بر شمرده است3.

     دکتر مهدی جهانی در مطالعه ای که تحت عنوان مهاجرتهای روستایی در خراسان انجام داده است ، ضمن بررسی علل مهاجرت معتقد است که محدودیت منابع آب و خاک ، عامل محدودیت ایجاد اشتغال در بخش کشاورزی بوده و اختلاف بین درآمد شهر و روستا را عامل اصلی مهاجرتهای روستایی بر شمرده و نیز عدم

    توازن خدمات و مشکلات دسترسی به آن را از عوامل گرایشی به شهر نشینی دانسته است  .1

    دکتر سید حسن مطیعی لنگرودی در کتاب جغرافیای اقتصادی ایران – محدود بودن زمینه های تلاش و پویایی در موطن اصلی عامل مهاجرت می داند وی بیان میدارد که تنوع مهارت ها و فضاهای مورد نیاز این مهارت ها ، جابه جایی و مهاجرت انسانی را به دنبال دارد . نامبرده سپس به عوامل تصمیم به مهاجرت و توزیع فضایی مهاجرت می پردازد . 2

    دکتر فریدون کامران در مقاله مهاجرت روستایی در کشور های جهان سوم ، تضاد سیاسی در سرمایه گذاری در بخشهای مختلف اقتصاد شهری جهت ایجاد کار ، مسکن ، خدمات بهداشتی و حمل و نقل را باعث مهاجرت بیشتر می داند و معتد است « برای جلوگیری از مهاجرت روستائیان نه سیاست سرکوب مفید است و نه تبلیغ و تشویق ، باید اقتصاد را درمان کرد »3 

     

    تحقیق مایکل ادوارد بناین (Michael Edward Banine) درباره یزد و فضای پیرامون آن می باشد. بنابراین در این تحقیق ضمن اشاره به تغییر و تحولات اوضاع اقتصادی و اجتماعی ایران در دهه 1970 (نظیر افزایش قیمت نفت و پیدایش صنایع جدید) تأثیر این تغییر و تحولات را در توسعه شهر نشینی مورد تأکید قرار داده اظهار می دارد که «یزد و محیط پیرامونش نیز از این تحولات بر کنار نبوده اند کما اینکه جمعیت شهر طی دهه 76-1966، پنجاه درصد افزایش یافته است. این افزایش جمعیت از سویی باعث تغییرات کالبدی مانند احداث خیابانها مراکز مسکونی جدید در شهر جدید یزد شده است و ا زسوی دیگر صدماتی به بخش کشاورزی در نقاط روستایی وارد آورده است.»[1]

    حسین سلطانی زاده در کتاب مقدمه ای بر تاریخ شهر نشینی در ایران با تکیه بر عوامل تاریخی تحولات روابط میان نقاط شهری و روستایی و روند افزایش روستا گریزی را مورد بررسی قرار داده است.[2]

    دکتر مسعود مهدوی در کتاب اصول و مبانی جغرافیای جمعیت در فصل نهم به مهاجرت می پردازد و به طبقه بندی مهاجرت و عامل و ویژگیهای مهاجرت و مهاجرتهای روستایی- شهری، روستایی و بین شهری اشاره می نماید.[3]

    3-1- ارائه فرضیه

    به طور کلی فرضیه پرسشی است جهت یافته که انسان در برابر یک امر واقعی که از قبل برگزیده شده است مطرح می سازد.[4]

    ساختن فرضیه بعنوان جزئی از طرح کلی تحقیق، محقیق را وادار می کند که درباره تحقیق بیندیشد و آنرا اصلاح کند «فرضیه یک تصور، گمان یا حدس آگاهانه درباره نتایج تحقیق است، فرضیه یک راه حل فرضی و یا نظریه ای است که باید ثابت شود و جوابی معقول برای مسئله تحقیق ارائه کند.»[5]

    «بطور کلی فرضیه عبارتست از حدس معقول یا گمانی مبتنی بر مدارک موجود.[6]

    در این زمینه آبلر، آدامز و گولد (Abler, Adams and Gould) اظهار کرده اند که «به منظور حل یک مسئله بطور عملی در مرحله اول محقق نیازی به طرح مسئله دارد، بنابراین اولین و مهمترین عنصر روش علمی که مورد ملاحظه قرار می گیرد شامل قاعده مند نمودن فرضیه می باشد، شناخت مسئله تحقیق و قاعده مندی فرضیه در واقع دو روی یک سکه هستند.»[7]

    در این پژوهش در راستای صورت مسأله 3 فرضیه در نظر گرفته شده است.

    اختلاف زیاد سطح در آمد در نواحی روستایی با نواحی شهری به افزایش روند مهاجرت کمک می کند.

    خشکسالی ها و کاهش نزولات جوی در منطقه مورد مطالعه موجب افزایش مهاجرت روستائیان به مناطق شهری شده است.

    نا امنیهای چند سال گذشته به دلیل همجواری با کشور افغانستان و عبور قاچاق از منطقه مورد مطالعه موجب افزایش روند مهاجرت شده است.

    4-1- هدف تحقیق

    «هر تحقیقی دارای اهداف خاصی است، هر هدف باید به طور مشخص، روشن و صریح عنوان گردد»[8]

    تنها پس از تعریف است که این تحقیق قابل توجیه است.»[9]

    در شروع به کار تحقیق، قبل از هر گونه مطالعه و برآوردی، هدف محقق از مساله ای که برای مطالعه انتخاب کرده است، باید روشن باشد. بی هدفی، ابهام و گنگ بودن موجب خواهد شد که پس از پایان کار تحقیق، از نتیجه ای که به دست آمده رضایت نداشته باشیم.»[10]

    هدف نگارنده از تحقیق در این زمینه در درجه اول توجه به مسئله مهاجرت های روستا به شهر و در درجه دوم نشان دادن عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی پدیده مهاجرت، بخصوص مهاجرت از روستا به شهر در منطقه مورد مطالعه و پیامدهای آن مورد بررسی قرار گرفته و مسایل آینده پیش بینی و       راه حلهایی ارائه شود .

     

    5-1- روش تحقیق

    جغرافیا علمی است با روشهای متعدد، بنابراین جغرافیا به مقتضای طبیعت خود لزوماً دارای روش تحقیقی متفاوت است.[11]

    انسان در برخورد با مسائل و رویدادهای پیرامون خود، همواره از روشهای مختلف در طول تاریخ استفاده کرده است. می توان گفت که دستیابی به روشهای تحقیقی علمی در پاسخ به کنجکاوی های مسائل انسانی از نشانه های رشد  و ترقی جوامع بشری و موقعیت انسانها در مقابله با مشکلات است.[12]

    لذا جهت تهیه و تنظیم این پایان نامه و همچنین پاسخگویی به سوالات و ارزیابی فرضیه های از روش توصیفی- تحلیلی بر گرفته شده است و به منظور گرد آوری اطلاعات از ابزار و روشهای زیر سود جسته شده است.

    روش کتابخانه ای: برای مطالعه کلیات تحقیق، ادبیات مسئله، موضوع و همچنین مفاهیم و تئوریهای مربوط به مهاجرت؛

    روش اسنادی و آرشیوی: جهت تهیه آمار و اطلاعات مربوط به جمعیت، حرکات جمعیت، بیکاری، اشتغال، بارندگی، فعالیت های دامداری و کشاورزی، تعداد د..، تهیه و تنظیم انواع نقشه ها و نمودارهای از ادارات و سازمان های مربوطه؛

    3. روش میدانی: تکمیل پرسشنامه از روستائیان، مصاحبه با مسئولین و بعضی از اهالی روستاها در زمینه دلایل مهاجرت روستاییان و بالاخره بررسی مسائل اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و تجزیه و تحلیل آن به مواد مشابه در سایر نقاط و بدست آوردن ضرایب و نرمهای مورد قبول به صورت پذیرفته و نهایتاً تلفیق آن با امور کتابخانه ای باعث کسب نتایجی در این زمینه گردیده است.

     

    6-1- ناحیه مورد مطالعه و مقطع زمانی:

    «جنبه مهمی که در طرح مساله دخیل است، تعیین دقیق وسعت ناحیه پژوهش و یا ماتریس آنست.

    هیچگونه اندازه و یا معیاری از ماتریس که مورد قبول عامه باشد وجود ندارد، زیرا پژوهش ممکن است در نواحی خیلی کوچک و یا خیلی بزرگ انجام گیرد. اما ندازه ماتریس بستگی زیادی به نوع پدیده  مورد مطالعه، تفاصیل و طبقه بندی اطلاعاتی که می بایست جمع آوری شود دارد.»[13]

    منطقه مورد مطالعه یعنی بخش میان ولایت جزئی از شهرستان تایباد از شهرستانهای استان خراسان رضوی می باشد. نگارنده ضمن مطالعه این بخش سعی نموده در هر یک از روستا های نمونه از طریق پرسشنامه، مصاحبه با اعضای شوراها و خانه های بهداشت و اهالی روستا، کسانی که از این روستاها در دهه گذشته مهاجرت کرده را با ذکر مبدأ و مقصد مهاجرت استخراج کند. و یک نمای کلی از روند مهاجرت و نوع مهاجرت در این روستاها در ده سال گذشته یعنی از سال 1375 تا 1385 ارائه دهد.

    لذا نگارنده دلایل مهاجرت و مهاجر فرصتی و مهاجر پذیری را در بخش میان ولایت مورد مطالعه قرار داده است. به همین منظور تمام روستاهای نمونه را از طریق پرسشنامه مهاجرت، مورد مطالعه و بررسی قرارگرفته است.

     

    7-1 مشکلات تحقیق :

    تحقیق پیرامون مسائل روستا همواره با مشکلاتی مواجه بوده است ، این تحقیق هم از این امر مستشنی نیست و همواره با مشکلات و محدودیت هایی روبه رو بوده است که به روند تحقیق اثر گذار بوده اند و سب افت ویا دیر به نتیجه رسیدن تحقیق می شود .

    از این رو شناخت مشکلات و محدودیت های تحقیق از اهمیت و نقش بسزایی در رسیدن به هدف برخودار است ، اهم مشکلات تحقیق عبارتند از :

    بورکراسی حاکم بر شبکه اداری ، که سبب اتلاف وقت فراوان می شود .

    عدم همکاری بعضی از ادارات و سازمان ها در ارائه اطلاعات آمار مورد نیاز .

    کمنبود آمار و اطلاعات دقیق و عدم هماهنگی اطلاعات و آمار در بین سازمانها و ادارات مختلف .

    مشکلات مربوط به ایاب و ذهاب جهت رفتن به روستاها و همچنین اطلاعات نادرست در بعضی مواقع توسط روستائیان هنگام پر کردن پرسشنامه .

  • فهرست و منابع پایان نامه عوامل موثر بر مهاجرت های روستایی در بخش میان ولایت تایباد

    فهرست:

    فصل اول : کلیات تحقیق

     

    بیان مساله ......................................................................................................................... 3

    2-1- ادبیات مربوطه....................................................................................................................4

    3-1- ارائه فرضیه...........................................................................................................................8

    4-1- هدف تحقیق......................................................................................................................9

    5-1- روش تحقیق.......................................................................................................................9

    6-1- ناحیه مورد مطالعه و مقطع زمانی.....................................................................................10

    7-1- مشکلات تحقیق...............................................................................................................11

    منابع و ماخذ فصل اول..............................................................................................................13

     

    فصل دوم : مباحث نظری تحقیق

     

    تاریخچه مهاجرت ...........................................................................................................16

    2-2- نظریه های مهاجرت ...........................................................................................................18

        1-2-2- نظریه روانشتین Ravenestein...........................................................................19

        2-2-2- نظریه زیپف Zipf.................................................................................................19

        3-2-2- نظریه آگین مبو گنج Agin Mabogunge.........................................................20

        4-2-2- نظریه مهاجرتی مایکل تودارو 1975 .....................................................................20

        5-2-2- نظریه عوامل میانی اورت . اس. لی. .....................................................................21

        6-2-2- نظریه گونار میردال.................................................................................................22

       7-2-2- نظریه مهاجرتی میسرا..............................................................................................22

       8-2-2- نظریه تفاوت ها ......................................................................................................23

       9-2-2- نظریه مهاجرت به علل رکودی................................................................................23

      10-2-2- کارکرد گرایی و مهاجرت ......................................................................................24

       11-2-2- نظریات وابستگی مهاجرت ...................................................................................25

    3-2- مراحل مختلف روند مهاجرت روستائیان به شهر  ..........................................................27

    4-2- علل و ویژگی های مهاجرت ..........................................................................................29

    5-2- انواع مهاجرت .................................................................................................................34

        1-5-2- مهاجرت های داخلی .............................................................................................34

        2-5-2- مهاجرت های بین المللی..........................................................................................36

        3-5-2-  علل مهاجرت های بین المللی.................................................................................38

    منابع و ماخذ فصل دوم ........................................................................................................... 40

     

    فصل سوم : ویژ گیهای طبیعی بخش میان ولایت

     

    1-3- موقعیت جغرافیایی شهرستان تایباد....................................................................................... 43

       1-1-3- موقعیت جغرافیایی بخش میان ولایت...........................................................................48

    2-3- زمین شناسی محدوده مورد مطالعه.........................................................................................49

    3-3- ژئومورفولوژی منطقه مورد مطالعه..........................................................................................52

    4-3- توپو گرافی منطقه مورد مطالعه .............................................................................................54

    5-3- ویژگیهای اقلیمی بخش میان ولایت .....................................................................................56

       1-5-3- درجه حرارت................................................................................................................57

          2-5-3- باد .................................................................................................................................60

          3-5-3- بارندگی بخش میان ولایت............................................................................................61

                  منحنی آمبروترمیک.........................................................................................................65

                  نمودار هابترگراف...........................................................................................................65

           4-5-3- تبخیر............................................................................................................................68

           5-5-3- رطوبت.........................................................................................................................70

        6-5-3- یخبندان........................................................................................................................72

    6-3- تعیین نوع آب و هوا .............................................................................................................74

          الف) شاخص آمبرژه.................................................................................................................74

           ب) ضریب خشکی دمارتن.....................................................................................................76

    7-3- منابع آب ...............................................................................................................................78

          1-7-3- آبهای سطحی.................................................................................................................78

          2-7-3 – آبهای زیر زمینی...........................................................................................................79

               الف) چاه............................................................................................................................79

               ب) قنات ...........................................................................................................................79

               ج) چشمه...........................................................................................................................80

     

    8-3- مطالعات خاکشناسی منطقه مورد مطالعه................................................................................82

    9-3- پوشش گیاهی .......................................................................................................................89

    منابع و ماخذ فصل سوم ..................................................................................................................92

     

    فصل چهارم: ویژگیهای جمعیتی بخش میان ولایت

     

    مقدمه............................................................................................................................................... 96

    1-4- تعداد و توزیع جمعیت دربخش میان ولایت تایباد................................................................98

       1-1-4- ویژگی های جمعیتی بخش میان ولایت......................................................................100

      2-4- تراکم جمعیت.......................................................................................................................103

      1-2-4- تراکم سنی....................................................................................................................103

      2-2-4- تراکم بیولوژیک............................................................................................................105

    3-4- ترکیب جمعیت....................................................................................................................105

        1-3-4- ترکیب جنسی جمعیت...............................................................................................106

               1-1-3-4- ضریب تانیث................................................................................................108

        2-3-4 ترکیب سنی جمعیت....................................................................................................109

        3-3-4- سنجش جوانی جمعیت..............................................................................................112

        4-3-4- هرم سنی....................................................................................................................113

    4-4- وضعیت سواد آموزش..........................................................................................................119

    5-4- بررسی جمعیت فعال و ساختمان شغلی ............................................................................ 122

         1-5-4- جمعیت فعال و غیر فعال..........................................................................................122

         2-5-4- میزان فعالیت.............................................................................................................123

    6-4- حرکات جمعیت..................................................................................................................126

        1-6-4- باروری و ولادت........................................................................................................126

       2-6-4- مرگ و میر...................................................................................................................127

       3-6-4- رشدطبیعی جمعیت و آینده نگری...............................................................................129

    7-4- مهاجرت .............................................................................................................................130

       1-7-4- ضریب مهاجرت درروستاهای مورد مطالعه.................................................................132

       2-7-4- حجم ونوع مهاجرتها...................................................................................................133

       3-7-4- روند مهاجرت.............................................................................................................134

    جمع بندی فصل چهارم.................................................................................................................135

    منابع و ماخذ فصل چهارم ........................................................................................................... 136

     

     

    فصل پنجم : ویژگی های اقتصادی بخش میان ولایت

     

    مقدمه.......................................................................................................................................141

    1-5- کشاورزی .....................................................................................................................141

       1-1-5- مالکیت اراضی .....................................................................................................142

    3-5- نظام بهره برداری...........................................................................................................143

    4-5- نظامهای بهره برداری از زمین در روستاهای مورد مطالعه..............................................144

       1-4-5- بهره برداری ملکی.................................................................................................144

       2-4-5- بهره برداری رعیتی...............................................................................................144

    5-5- سطح زمین های زیر کشت روستاهای مورد مطالعه......................................................145

    6-5- ساختار کشاورزی در بخش میان ولایت .......................................................................146

       1-6-5- روستای پل بند .....................................................................................................147

      2-6-5- روستای چهار برجی .............................................................................................148

      3-6-5- روستای حسینی......................................................................................................148

    7-5- باغداری.........................................................................................................................149

    8-5- دامداری.........................................................................................................................150

    9-5- خدمات..........................................................................................................................151

    10-5- صنعت ........................................................................................................................152

    11-5- محاسبه متوسط درآمد خانوار......................................................................................152

    منابع و ماخذ فصل پنجم..........................................................................................................154

     

     

     

     

     

     

    فصل ششم امکانات خدماتی :

     

    1-6- نهاد های خدماتی .............................................................................................................. 156

       1-1-6- خدمات آموزشی ....................................................................................................... 156

       2-1-6- خدمات بهدشتی ....................................................................................................... 160

          الف ) خانه بهداشت روستایی .............................................................................................. 160

          ب ) آب آشامیدنی ................................................................................................................160

           ج ) سایر تاسیسات بهداشتی .............................................................................................. 161

       3-1-6- خدمات زیربنایی ....................................................................................................... 162

          الف ) شبکه برق .................................................................................................................. 162

          ب ) شبکه مخابرات ............................................................................................................. 162

          ج ) بهسازی فیزیکی روستاها .............................................................................................. 163

      4-1-6- خدمات اقتصادی ........................................................................................................ 166

          الف ) شبکه های تعاونی و توزیع کالا ................................................................................. 166

          ب ) شبکه بانکی .................................................................................................................. 166

          ج ) شبکه راه ها و حمل و نقل ........................................................................................... 167

    منابع و ماخذ فصل ششم ............................................................................................................. 168

     

     

    فصل هفتم : تجزیه و تحلیل داده ها و سنجش فرضیه ها و ارائه رهیافت ها

     

    1-7- توصیف آماری دادهای تحقیق در روستاهای مورد مطالعه...................................................156

    2-7- توزیع فراروانی تعداد نفرات خانوارهای مهاجر در روستاهای مورد مطالعه.........................156

    3-7- مقصد مهاجرین ...................................................................................................................157

    4-7- انگیزه مهاجرت ...................................................................................................................159

    5-7- توزیع سنی سرپرست خانواده های مهاجر در روستاهای مورد مطالعه................................160

    6-7- میزان تحصیلات سرپرست خانواده های مهاجر در روستاهای مورد مطالعه........................161

    7-7- توزیع شغلی سرپرست خانوارهای مهاجر قبل از مهاجرت ................................................163

    8-7- توزیع شغلی سرپرست خانوارهای مهاجر بعد ازمهاجرت...................................................164

    9-7- مقایسه مقصد مهاجرین روستاهای مورد مطالعه..................................................................165

    10-7- مقایسه دلایل مهاجرت در روستاهای مورد مطالعه............................................................166

    11-7- مقایسه دلایل مهاجرت در رده های مختلف سنی سرپرست خانوارهای مهاجر در روستاهای مورد مطالعه ...................................................................................................................................168

    12-7- بررسی مشاغل مهاجرین قبل از مهاجرت .........................................................................169

    13-7- سنجش فرضیه ها .............................................................................................................170

    14-6- پیشنهاد و ارائه رهیافت ها.................................................................................................173

        1-14-7- ایجاد تعاونی جهت تضمین خرید محصولات کشاورزی .......................................173

        2-14-7- ترویج سیستم های آبیاری به روش علمی ..............................................................174

        3-14-7- ایجاد فعالیت های دامداری و مرغداری...................................................................174

        4-14-7- اجرای طرح هادی....................................................................................................175

     

    منبع:

    آسایش- حسین،اقتصادروستایی،انتشارات پیام نور،1374 .

    آسایش- حسین، حرکات داخلی جمعیت ایران در مسئله مهاجرت روستایی، مجله جهاد، شماره211-210

    آ سایش – حسین، نظری به تغییرات جمعیت روستایی در ایران، فصلنامه جمعیت، شماره 38 -37 ، زمستان1380

    آسایش- حسین،(مقاله)جایگاه مطالعه روستایی در برنامه ریزی توسعه روستاها،فصلنامه تحقیقات جغرافیایی شماره29 ،1377 .

    آیت اللهی- سید علیرضا،نیک فرجام- بهناز، راه و رسم پژوهش در روستا،انتشارات نوید،چاپ اول، 1369 .

    ابراهیم زاده- عیسی،سرمایه انسانی و توسعه روستایی، ماهنامه بهار، 1375.

    احمدی- عبدالحسن، منطق مهاجرت روستایی، ماهنامه کشاورزی و صنعت، شماره36

    احمدیان- محمد علی، جغرافیای شهرستان بیرجند،انتشارات آستان قدس رضوی،چاپ اول،1374

    احمدیان- محمدعلی، روابط شهر و روستا و سیر تحول آن در روستا،(مقاله) فصلنامه تحقیقات جغرافیایی،شماره 37 ،1374 .

    اداره آموزش و پرورش شهرستان تایباد، بخش آمار و بودجه.

    ازکیا – مصطفی ، جامعه شناسی توسعه و توسعه نیافتگی روستایی ایران ، انتشارات شابک ، چاپ چهارم ، 1374 .

    اشتوکلین، ترجمه صادق حداد ، فلات ایران ، سال 1368

    امانی- مهدی، جمعیت شناسی عمومی ایران، انتشارات سمت ، چاپ اول، 1380 .

    ایستگاه هواشناسی شهرستان تایباد

    بنیاد مسکن شهرستان تایباد، طرح هادی روستای حاجی آباد

    بنی فاطمه – حسین، شهر نشینی بی رویه وپیامدهای آن در ایران ، نشریه دانشکده علوم انسانی و اجتماعی،1374 .

    بوذری - سیما ، برسی منابع آب دشت قزوین ، فصلنامه تحقیقات جغرافیایی ، سال  1373 شماره 35

    بهفروز- فاطمه، فلسفه روش شناسی تحقیق علمی در جغرافیا، انتشارات دانشگاه تهران،1378

    پاپلی یزدی- محمد حسین، 1381، چاپ اول، نظریه های توسعه روستایی ، انتشارات سمت

    پاپلی یزدی – محمد حسین ، واحد تقسیم آب در نظامهای آبیاری سنتی ، فصلنامه تحقیقات جغرافیایی، شماره 50-49 ، سال 1377 .

    پیته- ژان،مهاجرت روستائیان،ترجمه دکتر محمد مومنی کاشی، انتشارات آموزش انقلاب اسلامی،1369

    تقوی – نعمت ا...، مبانی جمعیت شناسی،انتشارات نیاء، چاپ دوم ،بهار1372 .

    تقوی- نعمت ا... ، مهاجرتهای روستا شهر، سال 1371 انتشارات ستوده تبریز ،

    جاجرمی- کاظم،پدیده مهاجرت در ایران ، مجله پژوهشی سال اول شماره 1، دانشگاه تربیت معلم سبزوار

    جان اف- لوسنبری- فرانک تی- آیدریچ، درآمدی بر روشها و فنون میدانی جغرافیایی، ترجمه دکتر بهلول علیجانی، انتشارات سمت، 1371 .

    جداری عیوضی - وحید ، 1373، مبانی جغرافیای آبها، انتشارات دانشگاه پیام نور

    جعفر پور- ابراهیم، 1370 ، اقلیم شناسی، انتشارات دانشگاه پیام نور

    جمعه پور- محمود، مقدمه ای بر برنامه ریزی توسعه روستایی،دیدگاهها و روشها،انتشارات سمت، 1384.

    جوان- جعفر، جغرافیای جمعیت ایران،انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، چاپ اول،1380 .

    جوان- جعفر،جمعیت ایران و بستر جغرافیای آن، انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد، 1367 .

    جهاد سازندگی ، 1370 ، طرح شناسایی نیازهای آموزشی و ترویج مناطق روستایی، انتشارات دفتر برنامه ریزی و تحقیقات جهاد استان خراسان

    جهاد کشاورزی خراسان رضوی، دفتر مطالعات حاصلخیزی خاک ، نقشه ها و جدول مشخصات خاک شناسی و قابلیت استفاده از آن 1385

    جهاد کشاورزی خراسان رضوی ، گروه تحقیقات و بررسی مسائل روستایی ، سال 1385

    جهاد کشاورزی خراسان رضوی،مرکز تحقیقات وبررسی مسائل روستایی.

    جهاد کشاورزی شهرستان تایباد .

    جهانفر- محمد، جمعیت شناسی ایران ،انتشارات پیام نور،1376 .

    جهانی- مهدی، روش تحقیق در جقرافیا، جزوه کلاس کارشناسی ارشد،1385 .

    جهانی- مهدی، مهاجرتهای روستایی در خراسان،معاونت پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی،1382

    حجازیان- محمدرضا، نقش اشتغالزایی در تثبیت جمعیت روستایی ، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه فردوسی مشهد.

    حسن زاده- رمضان، روشهای تحقیق در علوم رفتاری، انتشارات ساوالان،1382 .

    حسینی ابری- سیدحسن،مدخلی بر جغرافیای روستایی ایران، انتشارات دانشگاه اصفهان، چاپ دوم،1383 .

    حسینی- حاتم،جمعیت، جمعیت شناسی و تنظیم خانواده ،انتشارات فن آوران، 1379 .

    حمیدی- علی اکبر، عبدا... سالاری، محمد میر شکرایی ، مجموعه مقالات مردم شناسی، انتشارات مرکز مردم شناسی

    خاکپور - براتعلی ، بررسی وضعیت اقتصادی نواحی روستایی و تاثیر آن بر مهاجرتهای روستایی شهرستان شیروان ، (مقاله) تابستان 1384، مجله جغرافیا و توسعه ناحیه ای ، شماره چهارم

    خانه بهداشت روستای پل بند .

    خانه بهداشت روستای چهار برجی.

    خانه بهداشت روستای حسینی.

    خراج- محمد،بررسی وضعیت اشتغال در نواحی روستایی و چشم انداز آن تا انتهای برنامه پنج ساله چهارم،1379 .

    درویش زاده، علی ، 1371 ، زمین شناسی ایران، انتشارات نشر امروز

    دروئو- ماکس،1371جغرافیای انسانی (جلد اول) ترجمه سیروس سهامی، انتشارات رایزن،

    رضوانی - علی اصغر ، روابط متقابل شهر و روستا با تأکید بر ایران ،

    رولان- پرسا، جمعیت شناسی آماری، ترجمه محمد سید میرزایی، انتشارات آستان قدس رضوی،1371 .

    زارع زین آبادی- احمد،پایان نامه کارشناسی ارشد،دانشگاه فردوسی مشهد،1380 .

    زاهدی - مجید، 1369، کاربرد آب و هواشناسی ، فصلنامه تحقیقات جغرافیایی شماره 45

    زاهدی زاهدانی – سید سعید، پاییز 1365، نظریه ای در مورد مهاجرت ، مقاله  ، مجله علوم اجتماعی ، دانشگاه شیراز

    زمردیان - محمد جعفر، 1374، کاربرد جغرافیای طبیعی در برنامه ریزی شهری و روستایی، انتشارات دانشگاه پیام نور

    زنجانی- حبیب ا...، تحلیل جمعیت شناسی ، انتشارات سمت ، چاپ دوم، 1378 .

    ژورژ- پیر، روش تحقیق در جغرافیا، ترجمه سید حسن مطیعی لنگرودی، انتشارات آستان قدس رضوی،1371 .

    ساروخانی- باقر، روشهای تحقیق در علوم اجتماعی،اصول و مبانی، انتشارات بهمن، 1372 .

    ساری صراف- بهروز، 1370 ژئومورفولوژی کاربردی و عمران روستایی، فصلنامه تحقیقات جغرافیای شماره 20

    سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی ، سرشماری نفوس و مسکن سال 1385

    سازمان هواشناسی خراسان رضوی

    سعیدی - عباس ، بهار 1381 ، مبانی جغرافیای روستایی انتشارات سمت

    سلطان زاده- حسین، مقدمه ای بر تاریخ شهر نشینی در ایران،انتشارات امیر کبیر، 1367 .

    سلطانی - کامبیز، 1372، محیت زیست، انتشارات آموزش و پرورش

    سینجر – پل ، 1358، اقتصاد سیاسی شهر نشینی ، ترجمه مهدی کاظمی بیدهندی، نشر ایران

    شرفی - ابراهیم، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد.

    شناسنامه آبادیهای کشورسال 1375 .

    شیخی- محمد تقی، تحلیل و کاربرد جمعیت شناسی، انتشارات اشراقی، پاییز 1371

    شیخی – محمد تقی ، جامعه شناسی جهان سوم ، انتشارات اشراقی. ، 1373

    شیخی - محمد تقی،جمعیت شناسی اقتصادی و اجتماعی، انتشارات شرکت سهامی انتشار، چاپ اول ،1375

    شیخی- محمدتقی،مقدمه ای بر مبانی جمعیت شناسی ،چاپ دوم،1372 .

    صابری- عطیه السادات، تحلیل مهاجرت به شهر قم،مجله رشدآموزش جغرافیا، شماره 48

    صالحی- فروزنده، مبانی جمعیت شناسی، انتشارات صفار،چاپ اول، 1377،

    طاهر خانی- مهدی،تحلیل بر عوامل موثر در مهاجرتهای روستا،شهری، فصلنامه تحقیقات جغرافیایی، شماره پیاپی 63 ،پاییز 1380

    علیجانی - بهلول، 1373، آب و هوای ایران ، انتشارات دانشگاه پیام نور

    علیجانی - بهلول ، کاویانی ، محمدرضا، 1379، مبانی آب و هواشناسی ، انتشارات سمت

    علیزاده - امین و دیگران ، سال 1376 و اقلیم شناسی ، انتشارات دانشگاه مشهد

    فرجی - عبدالرضا، سال 1374، جغرافیای اقتصادی ایران ، کشاورزی ، انتشارات پیام نور

    فرهنگ و آبادیهای کشور سرشماری سال 1365 .

    فرید- یدا...،جغرافیا و شهر نشینی،فصل دهم،1375 .      

    فرید - یدا... ،جغرافیای جمعیت ، چاپ سوم،1374 ، انتشارات دانشگاه تبریز

    فشارکی - پریدخت، سال 1374 مبانی اقلیم شناسی ، نشر قطره

    فیندلی- سلی 1373، برنامه ریزی مهاجرتهای داخلی ، ترجمه عبدالعلی لهسایی زاده ، انتشارات نوید

    کاظمی پور- شهلا،روشهای مقدماتی تحلیل جمعیت،انتشارات پیام نور،1372 .

    کامران- فریدون، مهاجرت روستاییدر کشورهای جهان سوم، مجله تازه های اقتصاد      ،شماره 17 ،1370 .

    کردوانی - پرویز ، 1368 ، جغرافیای خاکها، انتشارات دانشگاه تهران

    کلانتری- صمد ،مبانی جمعیت  شنا سی،انتشارات  مانی، چاپ اول 1375.   

    کوچکی – عوض ، کشاورزی و انرژی انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد ، خرداد 1373 .

    کوئن- بروس،درآمدی بر جامعه شناسی،ترجمه محسن تلائی، انتشارات فرهنگ معاصرتهران،چاپ ششم،1374

    گزارش سازمان آب منطقه ای خراسان رضوی ، واحد GIS

    لشکر بلوکی- رقیه،پایان نامه کارشناسی ارشد،دانشگاه آزاد اسلامی مشهد،1381 .

    لهسائی زاده – عبدالعلی ، تحولات اجتماعی در روستاهای ایران ، انتشارات نوید شیراز،        چاپ اول ، 1369 .

    لهسائی زاده - عبدالعلی ،نظریات مهاجرت ، انتشارات نوید، چاپ اول 1368

    مدیری – سیاوش ، کتاب ایران ( اقتصاد ) انتشارات بین المللی الهدی ، چاپ اول ، 1381 .

    مساواتی آذر- مجید،توزیع سنی و جنسی جمعیت و تغییرات آن در ایران، نشریه دانشکده ادبیات، دانشگاه تبریز1374 .

    مستوفی الممالکی- رضا، تحلیلی بر مهاجرتهای داخلی و عواقب اقتصادی ، اجتماعی آن در کشور (مقاله) . فصلنامه تحقیقات جغرافیائی ، بهار 1376 ، شماره 44

    مطیعی لنگرودی- سید حسن، جغرافیای اقتصاد خراسان، انتشارات آستان قدس رضوی،سال1373 .

    مطیعی لنگرودی- سیدحسن، جغرافیای اقتصادی ایران،1381 .

    مطیعی لنگرودی- سید حسن،جغرافیای اقتصادی ایران،انتشارات جهاد دانشگاهی فردوسی مشهد،1373 .

    مطیعی لنگرودی- سیدحسن،اثرات اقتصادی،اجتماعی شهرکهای صنعتی در نواحی روستایی،فصلنامه تحقیقات جغرافیایی، شماره61 ،1380 .

    مطیعی لنگرودی – سید حسن ، نگرش جغرافیایی در اقتصاد تطبیقی روستاهای ایران ، مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی ، شماره 4 ، دانشگاه فردوسی مشهد ، زمستان 1373 .

    مطیعی لنگرودی – سید حسن ، اقتصاد روستایی ، انتشارات پیام نور ، چاپ دوم ، سال 1376 .

    منابع طبیعی شهرستان تایباد واحد آبخیز داری

    منابع طبیعی شهرستان تایباد ، واحد مرتع.

    مولا زاده- محمد علی، در آمدی بر پژوهش علمی در جغرافیا، دانشگاه شهید چمران اهواز، چاپ اول، 1377.

    مهدوی - محمد ، هیدرولوژی کاربردی، جلد اول ، انتشارات دانشگاه تهران

    مهدوی- مسعود، اصول و مبانی جغرافیای جمعیت، نشر قومس، 1373 .

    مهدوی - مسعود  ، جغرافیای روستایی ایران ، چاپ اول انتشارات پیام نور. ، 1374

    مهدوی- مسعود، مبانی جغرافیای جمعیت،انتشارات قومس،1375 .

    مهدوی - مسعود ، مقدمه ای بر جغرافیایی روستایی ایران ، انتشارات سمت ، 1377

    مهندسان مشاور DHr از هلند، سال 1371، چاپ اول ، رهنمودهایی برای برنامه ریزی مراکزروستایی، نشر ارغنون

    میلانی – سید علی ، کشاورزی ایران ، مجلهاطلاعات سیاسی – اقتصادی ، شماره 138-137، بهمن و اسفند 1377 .

    نبوی- بهروز، مقدمه ای بر روش تحقیق در علوم اجتماعی، نشر کتابخانه فروردین، چاپ بیستم،1380 .

    نقشه توپوگرافی 250000/1 بخش میان ولایت تایباد ، سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی

    نقشه توزیع و پراکندگی آبادیهای بخش میان ولایت شهرستان تایباد

    نقشه زمین شناسی 250000/1 شهرستان تایباد

    نقشه زمین شناسی 300000/1 بخش میان ولایت ، سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی

    نقشه شهرستان تایباد به تفکیک بخش و دهستان ، فرمانداری تایباد

    نقشه منابع آب بخش میان ولایت ، شهرستان تایباد، سازمان آب منطقه ای خراسان رضوی

    نقشه موقعیت بخش میان ولایت در شهرستان و استان ، سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی

    نقشه موقعیت شهرستان تایباد در استان خراسان رضوی ، سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی

    وثوق رضوی – همایون سال 1372 ، تحولات روستایی ناشی از مهاجرت افاغنه در شهرستان تایباد ، پایان نامه کارشناسی ارشد ، دانشگاه آزاد مشهد ،

    ولایتی - سعد ا... 1374، جغرافیای آبها و مدیریت منابع آب ، انتشارات خراسان

    هاگت- پیتر،جغرافیا ترکیبی نو،ترجمه شاهپور گودرزی نژاد، جلد اول،انتشارات سمت، چاپ سوم،1376

    یوسفی- عزیز ، پایان نامه کارشناسی ارشد ، دانشگاه شهید بهشتی مشهد، 1378

ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت