تحقیق مقاله رفتار پیامبر با خانواده

تعداد صفحات: 7 فرمت فایل: word کد فایل: 3865
سال: مشخص نشده مقطع: مشخص نشده دسته بندی: تحقیق مقاله علوم تربیتی
قیمت قدیم:۵,۰۰۰ تومان
قیمت: ۲,۹۰۰ تومان
دانلود مقاله
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه تحقیق مقاله رفتار پیامبر با خانواده

    رفتار پیامبر با خانواده

    رهبران اسلام در همه زمینه هاى زندگى, راهنمایى هاى لازم را بیان کردند تا هر عضو جامعه اسلامى از هر جهت فردى و اجتماعى کامل باشد.

    مشاهده سیره عملى ((اسوه هاى حسنه)) از سخنان آنان نقش بیشترى در زندگى نسل جوان دارد, سیره هر شخصیت بیشتر از سخنش گویاى هویت واقعى اوست. اگر سخن از زبان شخص بیرون مىآید, سیره از مرکز دل آن شخصیت برمى خیزد. و سیره عملى پیامبر اکرم(ص) و خاندان پاکش درتمامى زمینه ها بهترین تابلو و الگو براى تإسیس مدینه فاضله و جامعه نمونه اسلامى است.

    اخلاق خانوادگى پیامبر(ص)

    یافتن و داشتن اسوه و چهار چوب هاى فکرى, کردارى و گفتارى در روابط خانوادگى براى هر انسانى توفیقى در جهت تکامل هر چه بهتر اوست. از سویى محک اخلاق انسان در خانواده است زیرا اشخاص در بیرون قدرت بر رفتار ضد اخلاقى ندارند یا به دلیل پاره اى ملاحظات, بد اخلاقى نمى کنند. آن کس که در منزل که زن و فرزندانش تحت نظر اویند خوش رفتارى کرد, خوش اخلاق است.

    در این مقاله نمایى کلى از اخلاق خانوادگى پیامبر(ص) را که سرمشق اعلا و بالاترین اسوه(1) و نمونه برجسته اخلاق الهى است و براى تکمیل اخلاق مبعوث شد (2) تصویر مى کنیم تا با الهام گیرى از سیره والاى او زندگى خداپسندانه اى داشته باشیم و به گونه اى که آن بزرگوار با اعضاى خانواده رفتار مى کرد معاشرت کنیم, به گونه اى سخن بگوییم که آن حضرت سخن مى گفت, آن جایى غضب کنیم که آن عزیز خشمگین مى شد, و جایى عفو کنیم که آن جناب مى بخشید.(3)

    عایشه, عیال رسول خدا(ص) که به خصوصیات اخلاقى او آگاه بود, جزئیات اخلاقى و رفتارى پیامبر را در یک جمله خلاصه کرد; که در روایت آمده است:

    قال سعد بن هشام: دخلت على عایشه, فسإلتها عن اخلاق رسول الله صلى الله علیه و آله. فقالت: إما تقرء القرآن؟ قلت: بلى, قالت: خلق رسول الله(ص) القرآن.

    مرحوم فیض کاشانى درکتاب ((محجه البیضإ)) از ((سعدبن هشام)) روایت کرده که گفت: به دیدار ((عایشه)) رفتم و از اخلاق رسول خدا(ص) پرسیدم. او گفت: آیا قرآن نمى خوانى؟ گفتم: چرا. گفت: اخلاق رسول خدا(ص) قرآنى است.(4)

    قالت عایشه: ما کان احد احسن خلقا منه 9 ما دعاه احد من اصحابه و لا اهل بیته الا قال: لبیک ; عایشه گفته است: احدى از پیامبر(ص) خوش خلق تر نبود, هیچ کس از اصحاب و اهل بیت او را صدا نمى زد مگر این که در جواب مى فرمود: لبیک.(5)

    رشید الدین میبدى در تفسیر آیه (انک لعلى خلق عظیم)(6)مى گوید:

    ((رسول خدا(ص) امر و نهى قرآن را چنان پیش رفتى و نگه داشتى به خوش طبعى که گویى خلق وى و طبع وى خود آن بود.))

    بلغ العلى بکماله

    کشف الدجى بجماله

    حسنت جمیع خصاله

    صلوا علیه و آله

    او رهنمودهاى قرآن را به دل مى گرفت و در زندگى اش از شیوه اى که قرآن پیشنهاد مى کرد بى هیچ انحرافى و بى آن که هیچ ناراحتى در آن روا دارد پیروى مى کرد و لذا تجسم قرآن به حساب مىآمد.و این ادعا از نظر کلام الله مجید مورد تإیید است. (7))

    کار در منزل

    ((خیرکم, خیرکم لنسائه و انا خیرکم لنسائى.(8);بهترین شما شخصى است که با همسرش خوش رفتارتر باشد و من از تمامى شما نسبت به همسرانم خوش رفتارترم.))

    در اخلاق حضرت محمد, همین بس که با آن جلالت و موقعیتى که به سلاطین نامه دعوت مى نوشت در خانه, تا حد امکان کارش را شخصا انجام مى داد.(9)

    اهل سیره نوشته اند: پیامبر خدا در خانه خویش خدمتکار اهل خود بود, گوشت را تکه تکه مى کرد و بر سفره غذاى حقیرانه مى نشست و انگشتان خویش را مى لیسید, بز خود را مى دوشید و لباس خود را وصله مى نمود و بر شتر خود عقال مى زد و به ناقه خود علف مى داد, با خدمتکار منزل آرد را آسیاب مى کرد و خمیر مى ساخت.(10)

    ابن شهر آشوب در کتاب مناقب, (ج 1, ص 146) روایت کرده که: ((رسول خدا(ص) کفش خود را وصله مى زد, پوشاک خویش را مى دوخت, در منزل را شخصا باز مى کرد, گوسفندان و شترها را مى دوشید و به هنگام خسته شدن خادمش در دستاس کردن به کمک او مى شتافت و آب وضوى شبش را خود تهیه مى کرد. و در همه کارها به اهل خانه کمک مى کرد.))

  • فهرست و منابع تحقیق مقاله رفتار پیامبر با خانواده

    فهرست:

    ندارد.
     

    منبع:

    1. لقد کان لکم فى رسول الله اسوه حسنه لمن کان یرجوالله و الیوم الآخر و ذکر الله کثیرا / سوره احزاب, آیه 22. و نیز نک:نهج البلاغه,خطبه 160و ربیع الابرار, ص383.

    2. قال النبى(ص): ((انما بعثت لاتمم مکارم الاخلاق;همانا مبعوث شدنم براى تکمیل اخلاق است)).

    3. مجمع البیان, ج 10, (تفسیر سوره قلم.)

    4. مجموعه ورام, ج 1, ص 89 ; سنن النبى, ص 58 و محجه البیضإ, ج 4, ص 120.

    5. کحل البصر, ص 94.

    6. قلم, آیه 4.

    7. آمن الرسول بما انزل الیه من ربه, (بقره,آیه 285).

    8. وافى , ج 3, ص ;117 وسائل,ج 14, ص 122 و الاحیإ, 2, ص 41.

    9. مجمع الزوائد, ج 4,ص 303.

    10. کحل البصر, ص 102.

    11. خدمتک زوجک صدقه. ر.ک: العبقریات الاسلامیه, ص 192 و الرسول, ج 1, ص 165.

    12. مکارم الاخلاق, ص 10.

    13. بحارالانوار, ج 16, ص 227.

    14. همان , ص 230 و مکارم الاخلاق, ص 15.

    15. سنن النبى, ص 14 ; معانى الاخبار,ص 80 ; بحارالانوار,ج 16, ص 150 و غیره.

    16. سیماى پیامبر اسلام, ترجمه ((مختصر الشمائل المحمدیه)), حاج شیخ عباس قمى, ص 53.

    17. منتخب کنزالعمال, ج 3, ص 82.

    18. صحیح ترمذى, ج 2, ص 319.

    19. ریاحین الشریعه, ج 1, ص 98.

    20. فروع کافى, ج 2, ص 158 و 165

ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت