تحقیق مقاله آشنایى با اندیشه‏ هاى سیاسى پیامبر اسلام (ص) تشریح رهبرى سیاسى پیامبر اعظم(ص)

تعداد صفحات: 72 فرمت فایل: word کد فایل: 2102
سال: 1385 مقطع: مشخص نشده دسته بندی: تحقیق مقاله علوم سیاسی
قیمت قدیم:۱۰,۲۰۰ تومان
قیمت: ۷,۲۰۰ تومان
دانلود مقاله
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه تحقیق مقاله آشنایى با اندیشه‏ هاى سیاسى پیامبر اسلام (ص) تشریح رهبرى سیاسى پیامبر اعظم(ص)

    مقدمه:

    حمد و ستایش مخصوص خداوندى است که اهل بیت )ع( را وسیله نجات انسان از گرداب حیوانیت به جایگاه والاى خویش قرار داده و محبت اهل بیت )ع( را شرط قبولى طاعات و عبادات قرار داده است.

    در وضعیت اسف بار کنونى که انسانیت انسان، مورد تجاور و تهاجم آفت‏هاى گوناگون قرار گرفته است، یگانه کشتى نجات انسان ، همانا این چهارده نور مقدس اند که با خوشه چینى در مکتب این بزرگواران مى‏توان به نجات از این ورطه امیدار بود.

    مکتب اسلام از انقلابى‏ترین مکاتب اجتماعى و سیاسى تاریخ بشریت است که امر هدایت انسان را براساس آموزش و ارائه الگو بر عهده دارد. هدف این مکتب مقدس خوشبختى و سعادت بشر به معنى عام و سازندگى در همه ابعاد وجودى اوست.

    بررسى تاریخ حیات اسلام  و مشى و سیره اولیاى آن به خصوص اشرف مخلوقات و سرور کائنات حضرت محمد مصطفى   )ص) نشان دهنده این امر است که خداوند فیض و عنایت خود را از طریق این مذهب بر مردم تمام کرده و نعمت خود را بر بشریت اتمام نموده است، این که خداوند راضى شده است اسلام دین همه مردم و همه عصرها باشد و بشریت در همه امور تابعیت آن را بپذیرند، خود حاکى از جامعیت این مکتب و وجود و عمق و دامنه لایتناهى آن است. تحلیل و بررسى آنچه را که در این مکتب الهى وجود دارد، کارى است بس عظیم و امرى است فوق العاده مهم. نیروى عظیم و اجتماعى خبره لازم است، تا بتوانند همه جوانب و ابعاد آن را مورد بررسى قرار دهند. صاحبنظرانى آگاه و تحلیل گر لازم است تا بتوانند همه جوانب و ابعاد آن را مورد بررسى قرار دهند. صاحبنظرانى آگاه و تحلیل گر لازم است تا بتوانند همه مشى‏ها، رفتارها، تعلیمات، القاآت، روابط و برخوردها، تصمیم‏گیرى‏ها و عملکردهاى اسلام و رهبران را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند و بر اساس آن راه و رسم اسلام و نوع موضعگیرى‏ها را در برابر مسائل و حوادث اعلام دارند. بدیهى است بحث و سیره نبوى بحثى بسیار گسترده است و اگر کسى بخواهد کتابى در این باب بنگارد چند مجلّد قطور خواهد شد، چنانکه فیلسوف و اندیشمند معاصر استاد شهید مرتضى مطهرى در کتاب سیرى در سیره نبوى مى‏فرمایند: چند سال پیش به این فکر افتادم که در زمینه سیره حضرت رسول اللَّه(ص) کتابى بنویسم، کار خود را با فراهم نمودن مقدار زیادى یادداشت آغاز کردم، هر چه جلوتر رفتم، دیدم مثل این است که دارم وارد دریایی مى‏شوم که به تدریج عمیق‏تر  و وسیع‏تر مى‏شود، البته صرف نظر نکردم و مى‏دانم که من نمى‏توانم ادعا کنم که مى‏توانم سیره پیغمبر الهى را بنویسم ولى (( ما لا یدرک طه لا یترک کله )) بالاخره تصمیم گرفتم به حول و قوه الهى روزى چیزى در این زمینه بنویسم تا بعد آیندگان بیایند بهتر و کاملترش را بنویسند، به همین جهت بهتر آن دیدم که نام این کتاب را سیرى در سیره نبوى بگذارم. یکى از منابع ارزشمند شناخت از نظر اسلام مشى و سیره اولیاء و پیشوایان اسلام از شخص نبى اکرم (ص) تا ائمه اطهار (ع) و به عبادت دیگر سیره معصومین است. گفته‏ها، خطبه‏ها و کلامشان به جاى خود، شخصیت وجودى شان، یعنى سیره و روش شان و متد عملکرد آنان منبع اى است براى شناخت آنها، سیره پیغمبر براى ما یک منبع الهام است. با سیره ائمه معصومین هیچ فرق نمى‏کند. اینکه سیره پیغمبر یعنى چه و به چه شکل براى ما یک منبع شناخت است. توضیح خواهیم داد. گفتیم یکى از منابع غنى شناخت که یک نفر مسلمان باید دید و بینش خود را از ان راه اصلاح و تکمیل بکند، سیره وجود مقدس پیامبر اکرم (ص) است. اما قبل از هر چیز لازم و ضرورى است که معنى ((سیره)) و ((سنت)) را بدانیم. سنت کلام و نقلى است با اسناد شامل قول یا فعل یا تقریر معصوم، یا  حقیقت وجودى و زندگانى پر ثمر و ((سیره)) ، در زبان عربى از ماده ((سِیْر)) است. ((سیر)) یعنى حرکت و راه رفتن. ((سیره)) یعنى نوع راه رفتن. سیره بر وزن فِعْلَهَ است و فعله در زبان عربى دلالت بر نوع مى‏کند. مثلاً جَلْسَه یعنى نشستن، جِلْسَه یعنى سبک و نوع نشستن و این نکته دقیقى است. سیر یعنى رفتن، رفتار ولى سیره یعنى نوع و سبک رفتار. آنچه مسلم است شناخت سبک رفتار پیغمبر است. آنها که سیره نوشته‏اند، رفتار پیغمبر را نوشته‏اند. در حالى که سبک پیغمبر در رفتار، اسلوب رفتار پیغمبر و متد و روش عملکرد پیغمبر مد نظر ماست.

    سیره پیغمبر یعنى سبک پیغمبرى، متدى که پیغمبر در عمل و در روش براى مقاصد خودش به کار مى‏برد. مى‏دانیم در فقه شیعى مبناى فقهى یعنى ادله‏اى که از آنها احکام دین را استنباط مى‏کنیم که این چهار دلیل عبارتند از: قرآن، سنت، اجماع، عقل . بحث ما در مقاصد پیغمبر نیست. بحث ما در سبک پیغمبر است، در روشى که پیغمبر براى هدف و مقصد خودش به کار مى‏برد است. مثلاً پیغمبر تبلیغ مى‏کرد، روش تبلیعى و شگرد آن چه روشى بوده است؟ سبک تبلیغى پیغمبر چه سبکى بود، پیغمبر در همان حال که مبلغ بود و اسلام را تبلیغ مى‏کرد، یک رهبر سیاسى براى جامعه خودش بود. از وقتى که آمد  به مدینه، جامعه تشکیل داد، حکومت تشکیل داد و خودش رهبر جامعه بود. سبک و متد رهبرى و مدیریت پیغمبر در جامعه چه متدى بود؟ پیغمبر در همان حال قاضى بود و میان مردم قضاوت مى‏کرد. سبک قضاوتش چه سبکى بود؟ پیغمبر مثل همه مردم دیگر زندگى خانوادگى و اجتماعى داشت، زنان و فرزندان متعدد داشت. سبک پیامبر در زن دارى، زندگى زناشویى، برخورد با کودکان چگونه بوده است؟ سبک پیغمبر در معاشرت با اصحاب  چگونه بوده است؟ سبک پیغمبر و روش آن حضرت در رفتار با دشمنان چه بوده؟ سبک رفتار پیامبر در نماز، اخلاق، سیاست و ده‏ها سبک دیگر که هر کدام از این سبک‏ها مى‏تواند روشنگر راه و هدایت جامعه بشرى باشند چه بوده است؟

    امسال از سوى رهبر فرزانه انقلاب، سال پیامبر اعظم (ص) نام گرفت. پیامبرى که پیام آور مهربانى، رحمت، وحدت، عزت، کرامت اخلاقى و پیشرفت براى آدمیان بود. پیامبرى که به علم و دانش اهتمام مى‏ورزید.

    پیامبرى که از حق زیستن برابر براى دختران و برد گان سخن گفت. به قانون و وفاى به عهد پایبند بود، حق بشر را براى همه ادیان محترم مى‏شمرد. هیچ جنگى را آغاز نکرد و همواره بر زیستن مسالمت‏آمیز تأکید مى‏کرد. پیامبرى که نخستین منشور الهى و قانون اساسى مبتنى بر احکام الهى را در حکومت خویش تدوین نمود.

    پیامبرى که بزرگترین نگرانى اش بخشش و عفو الهى براى امتش بود. او آخرین حلقه و کامل کننده همه مبشران یکتا پرستى در جهان هستى است.

    اخلاق خوش و روى گشاده مهم‏ترین ویژگى رفتار اجتماعى او بود. پیامبرى که میل به پیشرفت، نشاط، خلاقیت، تولید فکر و توجه به علم را همواره در زندگى فردى و اجتماعى نشان داد.

    پیامبر (ص) به انسان‏ها آموخت که به جاى جنگ افروزى و رفتارهاى جاهلانه، منطق و تدبیر را پیشه کنند. او براى اولین بار از حق کودکان و زنان سخن گفت.

    پیامبر عظیم الشأن (ص) در سال گذشته مورد بی احترامى و ظلم ابوجهل‏هاى زمان قرار گرفت، و به صاحب مقدس و جمال نورانى آن بزرگ  مرد تاریخ بشریت کم محبتی و توهین گردید.

    اما همین رفتار غیر خردمندانه موجب شد که رهبرمان سال 85 را سال گرامیداشت پیامبر اسلام (ص) نامگذارى کنند. پس عدو شود سبب خیر اگر خدا خواهد. و اکنون خدا مى‏خواهد که ما دوباره رفتار و منش پیامبر اعظم (ص) را در سال نو، پیشه اندیشه خود کنیم. براى پرهیز از ناامیدى در برابر تحریم‏ها و سختى‏هاى پیش رویمان، براى نزدیک شدن به عزت و وحدت پیش از پیشمان... و این دریچه‏اى است براى یادآورى پیام واقعى پیامبر اعظم که بى تردید مى‏تواند در سال پر تلاطم جارى آرامش بخش قلب‏هاى مان و راهنماى راه پیش رویمان شود. براى آنکه اخلاق مان را محمدى کنیم. براى قلم و اندیشه، ارزش بیش از گذشته قائل شویم، محیط زیست مان راحفاظت کنیم و به واقع امتى زیبنده پیامبر اعظم (ص) شویم. پس بهترین راه مقابله با آنها که پیامبر اعظم را ناجوانمردانه مورد توهین قرار دادند این است که ما به عنوان امت پیامبر ازهمه نظر ( محمدى ) شویم و براى رسیدن به این هدف باید پیامبر اعظم (ص) را به خوبى درک کنیم و آنطور که هست بشناسیم.

     

    چکیده مقاله:

    مسئله گسترش اسلام و رشد سریع و پیشرفت آن یکى از مسائل مهم تاریخى جهان است که درباره علل آن بحث و گفتگوهایى زیاد شده و کتب، مقالات، رسالات، و نشریات و اندیشه‏هاى گوناگونى ارائه شده است. اما آنچه همه اندیشمندان، روشنفکران، تاریخ نویسان، متفکران و... اتفاق نظر دارند این است:

    که اسلام از روز اول چون چشمه صاف و زلالى، روان شد و رفته رفته بر پهنا و ژرفاى آن افزوده گشت و سرانجام به صورت جویبار و اقیانوسى عظیم در آمد که در سرزمین‏هاى مختلف، بشریت را آبیارى مى‏کرد و انسانهاى تشنه را سیراب مى‏ساخت و هم اکنون نیز هر چه پیشتر مى‏رود، عمیق‏تر و وسیع‏تر مى‏گردد و به راستى مى‏تواند همه سنت‏هاى غلط را از بین ببرد و مردم را در هر زمان و مکان به راه هدایت رهنمون شود. اسلام علیرفم سیاست‏هاى استعمارى جهان همچنان با صلابت به پیش مى‏رود و فعالیت‏هاى تبلیغات انحرافى دشمنان، به خاطر در هم کوبیدن پایه‏هاى اسلام نتوانسته است کارى از پیش ببرد.

    اسلام، رمز پیروزى را در بین جوامع بشرى به انسان‏ها آموخته و با توجه به آن قوانین، برنامه خود را پى ریزى کرده است و هراس دشمنان اسلام هم جزء این نیست. آن راز و رمز بزرگ پیروزى، مطابقت اسلام با فطرت پاک همه انسانهاست و همه انسانها بطور کلى از آن برخوردارند و اساس زندگى بشر بر آن استوار است. بنابراین کسانى که مى‏گویند: شرق، شرق است و غرب، غرب و پیامبر شرقى  نمى‏تواند، رهبرى غرب را بر عهده بگیرد، سخت در اشتباهند زیرا شرق و غرب از نظر فطرت یکسان است. و همان گونه که شرق محتاج دین فطرى است، غرب هم نیازمند به آن است. آرى اسلام دین شرق و غرب است و حد و مرزى نمى‏شناسد در قالب زمان و مکان نمى‏گنجد. شعار توحید و یگانه پرستى به وسیله پیامبر ما، ابتدا در فضاى تاریک مکه طنین انداخت، تنها نظر پرچمدار این نهضت، اصلاح منطقه حجاز و ملت عرب نبود، بلکه دعوت آن حضرت از روز اول براى عموم مردم و گسترش آن در همه مکان‏ها و زمان‏ها طرح ریزى شده بود.

  • فهرست و منابع تحقیق مقاله آشنایى با اندیشه‏ هاى سیاسى پیامبر اسلام (ص) تشریح رهبرى سیاسى پیامبر اعظم(ص)

    فهرست:

    مقدمه........................................................................................................... ...................... 2

    چکیده مقاله ................................................................................................. ..................... 7

     تاریخچه زندگی پیامبر .................................................................................. ..................... 10

    سوابق و پیشینه دین رسول خدا ( ص ) ........................................................ ..................... 16

    جنبه های الگوئی حضرت محمد ( ص ) ............................................................................... 19

    نگاهی به سیره اخلاقی پیامبر اعظم ( ص ) ....................................................................... 23

    الگوی تربیتی پیامبر ( ص ) در زمینه اجتماع وخانواده ....................................................... 27

    الگوی تربیتی پیامبر ( ص ) در کانون خانواده ..................................................................... 28

    حقوق متقابل زن و مرد در سیره نبوی ................................................................................ 31

    تکریم کودکان در سیره پیامبر ( ص ) ................................................................................ 33

    عظمت روحی پیامبر اعظم ( ص ) ..................................................................................... 37

    تواضع و فروتنی حضرت محمد ( ص ) ............................................................................... 38

     پاکی و صفای وجود پیامبر اعظم ( ص ) ........................................................................... 39

    سیره پیامبر اسلام ( ص ) در امر رهبری و قضاوت در جامعه اسلام ................................... 41

    سیره و عملکرد حضرت محمد ( ص )در بین مردم ................................................................ 42

    تشریح رهبری سیاسی پیامبر اعظم ( ص ) ............................................................................ 46

    سیاست و شیوه دعوت اسلامی در سیره رسول خدا ( ص ) .................................................. 49

    شیوه حاکمیت مکتب اسلام توسط حضرت محمد ( ص ) ................................................... 57

    سو و جهت رهبری حضرت محمد ( ص ) ................................................................................ 58

    روش کار و اقدامات حضرت محد ( ص ) در رهبری ............................................................... 59

    روش اقدام حضرت محمد ( ص ) در تصمیم گیری ............................................................... 60

    قاطعیت حضرت محمد ( ص ) در تصمیم گیری .................................................................. 61

    سازش ناپذیری حضرت محمد ( ص ) در برابر ظلم ................................................................ 62

    خشونت و انگیزه جنگ های زمان پیامبر ( ص ) ................................................................... 63

    اعمال سیاست پیامبر اسلام ( ص ) و نقش آن در پیشرفت و گسترش اسلام .................... 66

    کتابنامه یا منابع و ماخذ ..................................................................................................... 69

     

    .

    منبع:

    -   دکتر قائمى - على   مشى و سیاست محمد(ص)   انتشارات امیرى

    2-   دکتر شریعتى - على   سیماى محمد( ص )

    3-   امام خمینى - روح ا...   ولایت فقیه در خصوص حکومت اسلامى

    4-    هیأت علمى معاونت آموزشى نزاجا   دروس تاریخ تحلیلى اسلام   اداره ع.س.آجا

    5-   جعفریان   تاریخ سیاسى اسلام

    6-   سبحانى - جعفر   تاریخ سیاسى اسلام

    7-   رحمتى شهرضا - محمد   نغمه‏هاى عاشقى   انتشارات شاکر

    8-   حجه الاسلام حسینى - سید على اکبر   سلام بر خورشید - مجموعه 5 جلدى

    9-   قانع - احمدعلى   على انحطاط نماز ازدیدگاه قرآن‏کریم   انتشارات سازمان تبلیغات اسلامى

    10 -  علیخانى - على اکبر   توسعه سیاسى از دیدگاه امام على( ع )   انتشارات سازمان تبلیغات اسلامى

    11-   قوى دامغانى - سید رضا   نگرشى بر مدیریت اسلامى   انتشارات سازمان تبلیغات اسلامى

    12-   تاریخچه سیاسى اقتصادى صدر اسلام   انتشارات سازمان تبلیغات اسلامى

    13-  استادشهید مطهرى - سید مرتضى   سیرى در سیره نبوى   انتشارات صدرا

    14-    استادشهید مطهرى - سید مرتضى   آشنایى با قرآن   انتشارات صدرا

    15-    استادشهید مطهرى - سید مرتضى   پیامبر امّى   انتشارات صدرا

    16-   استادشهید مطهرى - سید مرتضى   امامت و رهبرى   انتشارات صدرا

    17-   استادشهید مطهرى - سید مرتضى   تعلیم و تربیت در اسلام   انتشارات صدرا

    18-   استادشهید مطهرى - سید مرتضى   ختم نبوت   انتشارات صدرا

    19-   استادشهید مطهرى - سید مرتضى   نبوت   انتشارات صدرا

    20-   رهبر - محمد تقى    سیاست و مدیریت در نهج البلاغه   انتشارات صدرا

    1-  سیرى در سیره نبوى، استاد شهید مرتضى مطهرى، ص 270 و 272 و 1380 و 274، چاپ اول 80.

    2-  دروس تاریخ تحلیلى اسلام، ع.س، چاپ اول سال 65.

    3-  سیرى در سیره نبوت، استاد شهید مرتضى مطهرى، ص 270، چاپ اول سال 80.

    4-  مشی و سیاست محمد(ص)، دکتر على قائمى، چاپ اول، ص 9.

    5-  مشی و سیاست محمد(ص) ، دکتر على قائمى ص 18 چاپ اول

    6-  مشی و سیاست محمد (ص) ، دکتر على قائمى ص 19 چاپ اول

    7- مشی و سیاست محمد (ص)، دکتر على قائمى ص 18 چاپ اول

    8- استاد شهید مرتضى مطهرى، ص 12 چاپ اول

    9- مشی و سیاست محمد(ص)، دکتر على قائمى، ص 25.

    .

ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت